Rowing the Pacific for #Aquawareness

Nederlands Expeditieteam daagt publiek uit om minder water te gebruiken

Begin deze maand startte een van de meest extreme roeitochten ooit: GROHE Team Ocean roeit meer dan 4.500 kilometer over de Stille Oceaan en leeft op slechts 6 liter water per persoon per dag. Hun boodschap aan Nederland: het is tijd voor meer #aquawareness.

Een roeitocht over de Stille Oceaan is niet zomaar een sportieve prestatie — het is een ware beproeving van zowel lichaam als geest. Drie avonturiers, Bela Evers, Wilco van Rooijen, en Ruurd Dasselaar alledrie uit het Gelderland, vertrokken 31 mei vanuit Monterey, Californië met als eindbestemming Kauai, Hawaii. De tocht, die ruim 4.500 kilometer lang is en naar verwachting zeven weken zal duren, wordt volledig zelfstandig afgelegd. Zonder volgboot, zonder externe hulp, maar met een duidelijke missie: Nederland uitdagen om bewuster om te gaan met waterverbruik.

Zonder luxe, mét bewustwording

Wat deze expeditie bijzonder maakt, is niet alleen de fysieke uitdaging, maar vooral de manier waarop het team leeft tijdens de tocht. Iedere opvarende krijgt slechts zes liter water per dag — dat is ongeveer twintig keer minder dan het gemiddelde waterverbruik van een Nederlander, dat op 141 liter per persoon per dag ligt. Dat water maken ze zelf, met behulp van een ontziltingsinstallatie aan boord die zeewater omzet in drinkwater.

Het team volgt een strak roosterschema van twee uur roeien, twee uur rust. 24 uur per dag, zeven dagen per week. Alles aan boord is gericht op efficiëntie, duurzaamheid en doorzettingsvermogen. “We willen met deze expeditie niet alleen onze eigen grenzen verleggen,” zegt Bela Evers, general manager van Team Ocean, “maar vooral laten zien dat we in Nederland bewuster moeten omgaan met water. Waterschaarste is allang niet meer alleen een probleem van verre landen.”

Ruim twee jaar voorbereiding

Aan deze expeditie gingen ruim twee jaar van voorbereiding vooraf. Meer dan 350 uur aan zeetraining, cursussen in veiligheid, navigatie en zelfs medische handelingen hebben het team klaargestoomd voor deze monsterklus. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het team tot in de puntjes voorbereid op alles wat de oceaan hen te bieden heeft — van intense zon tot verraderlijke stormen en alles daar tussenin.

Water als nationaal erfgoed – en als blinde vlek

In Nederland is water een vanzelfsprekendheid. We leven ermee, we leven erdoor. Onze Deltawerken, dijken en sluizen zijn wereldwijd bekende staaltjes van watermanagement. Onze stranden, grachten, rivieren en regen zijn verweven met ons dagelijks leven. Maar juist omdat het zo gewoon is, vergeten we vaak hoe bijzonder en kwetsbaar onze drinkwatervoorziening is.

Daar wil het #Aquawareness initiatief verandering in brengen. Volgens het team is bewustwording de sleutel tot duurzame gedragsverandering. “Economische prikkels werken vaak maar kort,” aldus Team Captain Wilco van Rooijen. “Wat écht werkt, is als mensen begrijpen waarom ze iets doen. Daarom gebruiken we deze expeditie als ‘living lab’ — een levend voorbeeld van wat er mogelijk is met weinig water, zonder comfort op te offeren.”

Onderwijs en inspiratie

Naast het aanscherpen van bewustzijn wil Team Ocean ook een blijvende impact achterlaten. Tijdens de expeditie wordt geld ingezameld voor de ontwikkeling van educatieve programma’s over waterbewustzijn voor basisscholen. Zo moet ook de volgende generatie leren hoe kostbaar water is — en hoe belangrijk het is om er zorgvuldig mee om te gaan.

Volg de expeditie live

Voor wie deze unieke tocht op de voet wil volgen, is er goed nieuws: via www.teamocean.nl/live en de bekende sociale mediakanalen kunnen geïnteresseerden het team in realtime volgen. Dagelijks worden updates gedeeld over hun voortgang, uitdagingen en persoonlijke verhalen vanaf de open zee.

Met hun missie hopen Wilco van Rooijen en zijn team niet alleen de oceaan over te steken, maar ook een beweging op gang te brengen. Een beweging richting een bewuster watergebruik. Want als drie mensen op zes liter per dag de Stille Oceaan kunnen trotseren, wat kunnen wij dan thuis, of binnen ons bedrijf, doen?

Meer informatie en/of beeldmateriaal:

Bartel Scheers – woordvoerder GROHE Team Ocean
mail: bscheers@gmail.com
phone: +31 6 52331008

Volg ons op Instagram

Volg ons op Facebook

Volg ons op LinkedIn

Meedoen met het #Aquawareness initiatief omdat je bewustwording voor schoon drinkwater ook belangrijk vindt, of omdat je ons gewoon wil steunen. Dat kan via onze donatie pagina. En vergeet niet: Individueel zijn we een druppel, maar samen vormen we een oceaan!


Leave a Comment